Kanarek pod maską.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jatoja
    Classic
    • 2016
    • 2

Kanarek pod maską.

spocik bardzo przyjemny
    januszko76 dzieki za rentgen auta pozdrawiam

[ Dodano: Pon 06 Paź, 14 12:28 ]
    Witam panowie z takim pytaniem czy nie można byłoby zrobić żeby spoty odbywały się cyklicznie ( zawsze w tym samym miejscu i o tej samej porze ) a nie tak spontanicznie miejsce i czas do dyskusji moja propozycja to parking kolo Auchan co środę na 17 -18
  • jatoja
    Classic
    • 2013
    • 2

Kanarek pod maską.

Witam,

od jakiegoś miesiąca po kilku sekundach od uruchomienia silnika coś zaczyna popiskiwać; brzmi jak coś w rozrządzie. Po przejechaniu 1-2 km odgłos ustaje i wszystko jest normalnie.
    Aktualnie jest 220tyś, poprzedni właściciel wymieniał rozrząd przy 153701km pod koniec maja 2009 roku. Na liście części z tej naprawy mam: Pasek micro alt., napinacz paska micro alt., wolne koło alternatora, pasek rozrządu, nap. rozrządu, rolka rozrządu długa, rolka rozrządu krótka, rolka prowadząca, pompa wody, koło zębate wału korbowego, śruba centralna wału korbowego, oring pompy vaqum, czyszczenie zaworu egr, oring zaworu egr..

Sprawdzałem na forum i problem występuje też u innych, domyślam się że muszę podjechać do warsztatu. Tu pytanie do Forum: gdzie we Wrocławiu warto się udać żeby zrobić z tym porządek, nie spłukać się do zera. Miałem nadzieję że trzeba będzie robić rozrz. dopiero za 20k a tu już coś ćwierka Proszę o porady i sugestie

dźwięk silnika 1
    dźwięk silnika 2

Komentarz

• Qgar
      Ambiente
      • 2013
      • 246
      • Octavia III combi (5E5)
      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Rozrząd w wielu przypadkach się wymienia nie tylko wg przebiegu (zazwyczaj co 60/90/120tys. km), ale także wg czasu jaki upłynął - zazwyczaj po 5-6 latach.
      U mnie ćwierkało coś, choć raczej nie przestawało po iluś tam km, a przynajmniej nie słyszałem w czasie jazdy, tylko na postoju z podniesioną maską. Początkowo stawiałem na pasek wielorowkowy, ale ani zwilżenie, ani zdjęcie nie pomogło w uciszeniu ćwierkania. Dopiero wymiana rozrządu pomogła - przy przebiegu 145tys.km, lato 2012, poprzednia wymiana styczeń 2006, 85tys., 1.9TDI ASV., a też myślałem, że mam jeszcze 30tys. do przejechania.
      Skoda O3 5E 2014 1.4TSI DSG Combi od 2014.04
      Audi A3 8L 2001 1.9TDI MG5 5D od 2007.04 do 2014.07

Komentarz

• strazakp
        Elegance
        • 2008
        • 819
        • Octavia II (1Z3)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

U mnie jest to samo i jeden z mechaników powiedział że to na pewno rolka napinająca pasek rozrządu. Popiskiwanie zaczęło się jakieś pół roku temu a rozrząd wymieniałem dokładnie 5 lat i 2 mce temu (przejechałem zaledwie 32 tys km!!!).
        Tak jak u kolegi jatoja piszczy jedynie po rozruchu silnika (tylko po minimum kilkugodzinnym postoju) i tylko przez ok 2-3 minuty lub po przejechaniu ok 1 km.
        No nic, na początek stycznia wymieniam rozrząd na nowy.
        strazakp

Była O1 1.9 tdi 110KM ASV 2001r. - służyła mi dzielnie 6 lat.
        Jest O2 1.4 tsi, 156KM/260Nm (podobno), CAXA, 2009r.

Komentarz

Pracuję...